11 maja, 2022
Wsparcie dietetyka w chorobach układu sercowo-naczyniowego.
Choroby układu sercowo-naczyniowego stanowią najczęstszą przyczynę zgonów na świecie.
Prawidłowy sposób żywienia (dieta) jest kluczowym elementem dla utrzymania dobrego zdrowia i samopoczucia, a dzięki temu, że możemy go odpowiednio modyfikować, możemy znacząco obniżyć prawdopodobieństwo rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego.
Profilaktyka i leczenie chorób układu sercowo-naczyniowego to w dużej mierze prawidłowe nawyki żywieniowe, większa aktywność fizyczna oraz normalizacja masy ciała osób z nadwagą i otyłością.
W tym celu warto skorzystać z wizyty u dietetyka klinicznego, który wnikliwie prześledzi wyniki badań lub zleci badania diagnostyczne, przeprowadzi dokładny wywiad dotyczący nawyków żywieniowych i trybu życia.
Dopiero tak przeprowadzona specjalistyczna konsultacja jest podstawą do ułożenia zbilansowanego jadłospisu nie tylko pod kątem produktów zalecanych i przeciwwskazanych, ale również zgodnego z założeniami diety, ilością składników pokarmowych, mineralnych i witamin.
Zmiana stylu życia pod okiem wykwalifikowanego dietetyka to nie tylko najlepsza droga do osiągnięcia sukcesu wymarzonej sylwetki, ale również metoda zapobiegania problemom ze strony układu sercowo-naczyniowego, zmniejszeniu dolegliwości i poprawy stanu zdrowia.
źródło: Jedzenie zdjęcie utworzone przez jcomp – pl.freepik.com
Do najczęściej występujących chorób układu krążenia należą m. in.:
- miażdżyca,
- zawał serca,
- udar mózgu,
- nadciśnienie tętnicze,
- przewlekła niewydolność serca,
- choroba niedokrwienna serca,
- zaburzenia rytmu serca.
Czynniki ryzyka wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego dzielimy na dwie grupy, tj.:
- niemodyfikowalne, czyli takie, na które nie mamy wpływu, m. in. rasa, płeć, wiek, uwarunkowania genetyczne.
- modyfikowalne, czyli takie, na które mamy wpływ, m. in. nieprawidłowy sposób odżywiania (zła dieta), otyłość, brak aktywności fizycznej, palenie papierosów, nadmierne spożycie alkoholu, przewlekły stres.
Zasady racjonalnego żywienia w profilaktyce i w leczeniu chorób układu krążenia.
Prawidłowy sposób żywienia (dieta) jest kluczowym elementem dla utrzymania dobrego zdrowia i samopoczucia, a dzięki temu, że możemy go odpowiednio modyfikować, możemy znacząco obniżyć prawdopodobieństwo rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego.
Dieta dobra dla serca to dieta zawierająca żywność nie przetworzoną.
Produkty wskazane:
- warzywa i owoce, które są m. in. źródłem witaminy C, witaminy E i beta-karotenu, potasu itp. – zielone warzywa liściaste ( sałata, szpinak, jarmuż, nać pietruszki, brokuły), – warzywa pomarańczowe (marchew, dynia, cukinia), – owoce jagodowe i cytrusowe (borówki ,czarne porzeczki, grejpfruty, jabłka, morele, pigwy – cebula i czosnek – działanie przeciwzakrzepowe, obniżające ciśnienie.
- kiełki pszenicy, owsa, soi i innych nasion
- produkty bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które w istotny sposób obniżają cholesterol całkowity. – olej rzepakowy, sojowy, lniany, oliwa z oliwek – makrela, łosoś, sardynki, tuńczyk, śledzie – orzechy włoskie, migdały, ziarna słonecznika
- produkty zawierające duże ilości błonnika – pełnoziarniste produkty zbożowe – kasze, brązowy ryż, pełnoziarnisty makaron, pełnoziarniste pieczywo, płatki i otręby – nasiona roślin strączkowych -fasola, groch, ciecierzyca, soczewica, bób.
- chude gatunki mięs
- chudy i półtłusty nabiał
- odpowiednia ilość płynów – woda, soki owocowe i warzywne bez dodatku cukru i soli.
- przyprawy i zioła
Produkty, które należy ograniczyć lub wyeliminować:
- tłusty nabiał – tłuste sery, śmietana
- tłuste gatunki mięs i wędlin, produkty mięsne przetworzone
- masło i słonina
- sól
- słone przekąski
- cukier oraz słodycze
- słodkie napoje gazowane
- żywność typu fast food,
- produkty instant
- alkohol
Jaka jest rola dietetyka klinicznego w profilaktyce, jak i leczeniu chorób serca?
Profilaktyka i leczenie chorób układu sercowo-naczyniowego to w dużej mierze prawidłowe nawyki żywieniowe, większa aktywność fizyczna oraz normalizacja masy ciała osób z nadwagą i otyłością.
W tym celu warto skorzystać z wizyty u dietetyka klinicznego, który wnikliwie prześledzi wyniki badań lub zleci badania diagnostyczne, przeprowadzi dokładny wywiad dotyczący nawyków żywieniowych i trybu życia.
Dopiero tak przeprowadzona specjalistyczna konsultacja jest podstawą do ułożenia zbilansowanego jadłospisu nie tylko pod kątem produktów zalecanych i przeciwwskazanych, ale również zgodnego z założeniami diety, ilością składników pokarmowych, mineralnych i witamin.
Zmiana stylu życia pod okiem wykwalifikowanego dietetyka to nie tylko najlepsza droga do osiągnięcia sukcesu wymarzonej sylwetki, ale również metoda zapobiegania problemom ze strony układu sercowo-naczyniowego, zmniejszeniu dolegliwości i poprawy stanu zdrowia.
źródło: Jedzenie zdjęcie utworzone przez jcomp – pl.freepik.com
Centrum Medyczne KLARA

ul. Wały Gen. Dwernickiego 43/45

Godziny pracy:
| Poniedziałek | 08:00 - 20:00 |
| Wtorek | 08:00 - 20:00 |
| Środa | 08:00 - 20:00 |
| Czwartek | 08:00 - 20:00 |
| Piątek | 08:00 - 20:00 |
| Sobota-Niedziela | nieczynne |
Centrum Medyczne KLARA Północ

ul. Gen. Sosabowskiego 21

Godziny pracy:
| Poniedziałek | 08:00 - 20:00 |
| Wtorek | 08:00 - 20:00 |
| Środa | 08:00 - 20:00 |
| Czwartek | 08:00 - 20:00 |
| Piątek | 08:00 - 20:00 |
| Sobota-Niedziela | nieczynne |
Ważne linki
- Polityka Prywatności
- Klauzula RODO
- Polityka Jakości
- Prawa Pacjenta
- Regulamin Szpitala
- Projekty EU
Centrum Medyczne Klara jest marką działającą w ramach firmy
JST Sp. z o.o. z siedzibą w Częstochowie przy ul. Wały Generała Józefa Dwernickiego 43/45
NIP: 2050001528 | REGON: 240845266 | KRS: 0000293729
Design by InterAktywni Sp. z o.o. @2022 All Rights Reserved








