Warning: Attempt to read property "ID" on null in /home/cmklara/ftp/domains/cm-klara.pl/public_html/wp-content/uploads/visualcomposer-assets/addons/dynamicFields/dynamicFields/Fields/Images.php on line 436

Warning: Attempt to read property "post_title" on null in /home/cmklara/ftp/domains/cm-klara.pl/public_html/wp-content/uploads/visualcomposer-assets/addons/dynamicFields/dynamicFields/Fields/Images.php on line 437
Wsparcie dietetyka w chorobach układu sercowo-naczyniowego. - Centrum Medyczne Klara Częstochowa

Wsparcie dietetyka w chorobach układu sercowo-naczyniowego.

Choroby układu sercowo-naczyniowego stanowią najczęstszą przyczynę zgonów na świecie.
Do najczęściej występujących chorób układu krążenia należą m. in.:
 
  • miażdżyca,
  • zawał serca,
  • udar mózgu,
  • nadciśnienie tętnicze,
  • przewlekła niewydolność serca,
  • choroba niedokrwienna serca,
  • zaburzenia rytmu serca.
 
Czynniki ryzyka wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego dzielimy na dwie grupy, tj.:
  • niemodyfikowalne, czyli takie, na które nie mamy wpływu, m. in. rasa, płeć, wiek, uwarunkowania genetyczne.
  • modyfikowalne, czyli takie, na które mamy wpływ, m. in. nieprawidłowy sposób odżywiania (zła dieta), otyłość, brak aktywności fizycznej, palenie papierosów, nadmierne spożycie alkoholu, przewlekły stres.
 
Zasady racjonalnego żywienia w profilaktyce i w leczeniu chorób układu krążenia.
Prawidłowy sposób żywienia (dieta) jest kluczowym elementem dla utrzymania dobrego zdrowia i samopoczucia, a dzięki temu, że możemy go odpowiednio modyfikować, możemy znacząco obniżyć prawdopodobieństwo rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego.
 
Dieta dobra dla serca to dieta zawierająca żywność nie przetworzoną.
Produkty wskazane:
  • warzywa i owoce, które są m. in. źródłem witaminy C, witaminy E i beta-karotenu, potasu itp. – zielone warzywa liściaste ( sałata, szpinak, jarmuż, nać pietruszki, brokuły), – warzywa pomarańczowe (marchew, dynia, cukinia), – owoce jagodowe i cytrusowe (borówki ,czarne porzeczki, grejpfruty, jabłka, morele, pigwy – cebula i czosnek – działanie przeciwzakrzepowe, obniżające ciśnienie.
  • kiełki pszenicy, owsa, soi i innych nasion
  • produkty bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które w istotny sposób obniżają cholesterol całkowity. – olej rzepakowy, sojowy, lniany, oliwa z oliwek – makrela, łosoś, sardynki, tuńczyk, śledzie – orzechy włoskie, migdały, ziarna słonecznika
  • produkty zawierające duże ilości błonnika – pełnoziarniste produkty zbożowe – kasze, brązowy ryż, pełnoziarnisty makaron, pełnoziarniste pieczywo, płatki i otręby – nasiona roślin strączkowych -fasola, groch, ciecierzyca, soczewica, bób.
  • chude gatunki mięs
  • chudy i półtłusty nabiał
  • odpowiednia ilość płynów – woda, soki owocowe i warzywne bez dodatku cukru i soli.
  • przyprawy i zioła
Produkty, które należy ograniczyć lub wyeliminować:
  • tłusty nabiał – tłuste sery, śmietana
  • tłuste gatunki mięs i wędlin, produkty mięsne przetworzone
  • masło i słonina
  • sól
  • słone przekąski
  • cukier oraz słodycze
  • słodkie napoje gazowane
  • żywność typu fast food,
  • produkty instant
  • alkohol
 
Jaka jest rola dietetyka klinicznego w profilaktyce, jak i leczeniu chorób serca?
Profilaktyka i leczenie chorób układu sercowo-naczyniowego to w dużej mierze prawidłowe nawyki żywieniowe, większa aktywność fizyczna oraz normalizacja masy ciała osób z nadwagą i otyłością. W tym celu warto skorzystać z wizyty u dietetyka klinicznego, który wnikliwie prześledzi wyniki badań lub zleci badania diagnostyczne, przeprowadzi dokładny wywiad dotyczący nawyków żywieniowych i trybu życia. Dopiero tak przeprowadzona specjalistyczna konsultacja jest podstawą do ułożenia zbilansowanego jadłospisu nie tylko pod kątem produktów zalecanych i przeciwwskazanych, ale również zgodnego z założeniami diety, ilością składników pokarmowych, mineralnych i witamin. Zmiana stylu życia pod okiem wykwalifikowanego dietetyka to nie tylko najlepsza droga do osiągnięcia sukcesu wymarzonej sylwetki, ale również metoda zapobiegania problemom ze strony układu sercowo-naczyniowego, zmniejszeniu dolegliwości i poprawy stanu zdrowia.   źródło: Jedzenie zdjęcie utworzone przez jcomp – pl.freepik.com

Centrum Medyczne KLARA

ul. Wały Gen. Dwernickiego 43/45

Godziny pracy:

Poniedziałek08:00 - 20:00
Wtorek08:00 - 20:00
Środa08:00 - 20:00
Czwartek08:00 - 20:00
Piątek08:00 - 20:00
Sobota-Niedzielanieczynne

Centrum Medyczne KLARA Północ

ul. Gen. Sosabowskiego 21

Godziny pracy:

Poniedziałek08:00 - 20:00
Wtorek08:00 - 20:00
Środa08:00 - 20:00
Czwartek08:00 - 20:00
Piątek08:00 - 20:00
Sobota-Niedzielanieczynne
Ważne linki

Centrum Medyczne Klara jest marką działającą w ramach firmy
JST Sp. z o.o. z siedzibą w Częstochowie przy ul. Wały Generała Józefa Dwernickiego 43/45
NIP: 2050001528 | REGON: 240845266 | KRS: 0000293729

Design by InterAktywni Sp. z o.o. @2022 All Rights Reserved