Żywienie w chorobach układu sercowo-naczyniowego

Choroby układu sercowo-naczyniowego stanowią najczęstszą przyczynę zgonów na świecie.
Do najczęściej występujących chorób układu krążenia należą m. in.:

  • miażdżyca
  • zawał serca
  • udar mózgu
  • nadciśnienie tętnicze
  • przewlekła niewydolność serca
  • choroba niedokrwienna serca
  • zaburzenia rytmu serca
Jakie są czynniki ryzyka wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego?

Czynniki te możemy podzielić na dwie grupy, tj.:

 

Czynniki niemodyfikowalne
czyli takie, na które nie mamy wpływu, m. in. rasa, płeć, wiek, uwarunkowania genetyczne

 

Czynniki modyfikowalne
czyli takie, na które mamy wpływ, m. in. nieprawidłowy sposób odżywiania (zła dieta), otyłość, brak aktywności fizycznej, palenie papierosów, nadmierne spożycie alkoholu, przewlekły stres.

Prawidłowy sposób żywienia (dieta) jest kluczowym elementem dla utrzymania dobrego zdrowia i samopoczucia, a dzięki temu, że możemy go odpowiednio modyfikować, możemy znacząco obniżyć prawdopodobieństwo rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego.


Jaka jest rola dietetyka klinicznego w profilaktyce, jak i leczeniu chorób serca? 

Profilaktyka i leczenie chorób układu sercowo-naczyniowego to w dużej mierze prawidłowe nawyki żywieniowe, większa aktywność fizyczna oraz normalizacja masy ciała osób z nadwagą i otyłością. W tym celu warto skorzystać z wizyty u dietetyka klinicznego, który wnikliwie prześledzi wyniki badań lub zleci badania diagnostyczne, przeprowadzi dokładny wywiad dotyczący nawyków żywieniowych i trybu życia. 

 

 

Dopiero tak przeprowadzona specjalistyczna konsultacja jest podstawą do ułożenia zbilansowanego jadłospisu nie tylko pod kątem produktów zalecanych i przeciwwskazanych, ale również zgodnego z założeniami diety, ilością składników pokarmowych, mineralnych i witamin. 

 

 

 

Zmiana stylu życia pod okiem wykwalifikowanego dietetyka to nie tylko najlepsza droga do osiągnięcia sukcesu wymarzonej sylwetki, ale również metoda zapobiegania problemom ze strony układu sercowo-naczyniowego, zmniejszeniu dolegliwości i poprawy stanu zdrowia.


Jakie są zasady racjonalnego żywienia w profilaktyce i w leczeniu chorób układu krążenia?

PRODUKTY WSKAZANE:

warzywa i owoce, które są m. in. źródłem witaminy C, witaminy E i beta-karotenu, potasu itp.

  • zielone warzywa liściaste ( sałata, szpinak, jarmuż, nać pietruszki, brokuły),
  • warzywa pomarańczowe (marchew, dynia, cukinia),
  • owoce jagodowe i cytrusowe (np. borówki, czarne porzeczki)
  • grejpfruty, jabłka, morele, pigwy
  • cebula i czosnek – działanie przeciwzakrzepowe, obniżające ciśnienie.
  • kiełki pszenicy, owsa, soi i innych nasion

produkty bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które w istotny sposób obniżają cholesterol całkowity

  • olej rzepakowy, sojowy, lniany, oliwa z oliwek
  • makrela, łosoś, sardynki, tuńczyk, śledzie
  • orzechy włoskie, migdały, ziarna słonecznika

produkty zawierające duże ilości błonnika

  • pełnoziarniste produkty zbożowe – kasze, brązowy ryż,
  • pełnoziarnisty makaron,
  • pełnoziarniste pieczywo, płatki i otręby
  • nasiona roślin strączkowych -fasola, groch, ciecierzyca, soczewica, bób.

chude gatunki mięs

chudy i półtłusty nabiał

odpowiednia ilość płynów – woda, soki owocowe i warzywne bez dodatku cukru i soli

przyprawy i zioła

 

PRODUKTY, KTÓRE NALEŻY OGRANICZYĆ LUB WYELIMINOWAĆ CAŁKOWIECIE:

  • tłusty nabiał – tłuste sery, śmietana 
  • tłuste gatunki mięs i wędlin,
  • produkty mięsne przetworzone
  • masło i słonina
  • sól
  • słone przekąski
  • cukier oraz słodycze
  • słodkie napoje gazowane
  • żywność typu fast food
  • produkty instant
  • żywność wysokoprzetworzona
  • alkohol

Centrum Medyczne KLARA

ul. Wały Gen. Dwernickiego 43/45

Godziny pracy:

Poniedziałek08:00 - 20:00
Wtorek08:00 - 20:00
Środa08:00 - 20:00
Czwartek08:00 - 20:00
Piątek08:00 - 20:00
Sobota-Niedzielanieczynne

Centrum Medyczne KLARA Północ

ul. Gen. Sosabowskiego 21

Godziny pracy:

Poniedziałek08:00 - 20:00
Wtorek08:00 - 20:00
Środa08:00 - 20:00
Czwartek08:00 - 20:00
Piątek08:00 - 20:00
Sobota-Niedzielanieczynne
Ważne linki

Centrum Medyczne Klara jest marką działającą w ramach firmy
JST Sp. z o.o. z siedzibą w Częstochowie przy ul. Wały Generała Józefa Dwernickiego 43/45
NIP: 2050001528 | REGON: 240845266 | KRS: 0000293729

Design by InterAktywni Sp. z o.o. @2022 All Rights Reserved