Światowy tydzień karmienia piersią

Nie bez przyczyny kobiety zachęcane są do karmienia piersią.

Unikalny skład mleka nie tylko stymuluje układ odpornościowy maluszka, ale też zmniejsza ryzyko rozwoju wielu chorób u dziecka. Mleko kobiece poza niezbędnymi do prawidłowego rozwoju dziecka składnikami odżywczymi, zawiera bowiem ciała odpornościowe, które przekazywane dziecku wraz z pokarmem wpływają na zwiększenie odporności na wiele chorób wirusowych, bakteryjnych, jak również zmniejszają ryzyko pojawienia się niektórych alergii.

Jak powinna wyglądać dieta matki karmiącej piersią?


  • Prawidłowa dieta w okresie laktacji powinna być odpowiednio dostosowana do indywidualnych potrzeb zarówno matki jak i dziecka, a pokarmy powinny być tak dobrane, by zawierały odpowiednie ilości niezbędnych składników odżywczych oraz witamin i mikroelementów.
  • Zapewni to zarówno szybki powrót do zdrowia po ciąży, jak również umożliwi dostarczenie dziecku najwartościowszego pożywienia, jakim jest pokarm matki.

Korzyści dla matki 


  • Wydzielająca się w czasie kontaktu z niemowlęciem prolaktyna działa uspokajająco i sprzyja poczuciu relaksu, natomiast oksytocyna zmniejsza poziom napięcia i lęku, dzięki czemu poprawia nastrój.
  • Prawidłowo zbilansowana dieta matki karmiącej piersią w istotny sposób wpływa zarówno na wytworzenie pełnowartościowego pokarmu, jak i szybki powrót do pełnej aktywności fizycznej.

PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA DLA KOBIET W CIĄŻY

Jakie jest zapotrzebowanie  na poszczególne składniki pokarmowe w trakcie karmienia piersią?

Zapotrzebowanie na energię

Dzienne zapotrzebowanie po uwzględnieniu masy ciała, aktywności fizycznej, stanu odżywienia, stylu życia i innych czynników, powinno wynosić około 2500 kcal. Jeżeli podczas ciąży przyrost masy ciała był nieco większy niż powinien i rezerwy tłuszczu zmagazynowane w tkance tłuszczowej są spore, wówczas możliwe jest zmniejszenie dodatkowego zapotrzebowania energetycznego w trakcie karmienia piersią. Podstawowym źródłem energii powinny być produkty zbożowe: ciemne pieczywo, płatki owsiane, kasze, musli.

Zapotrzebowanie na płyny


W okresie laktacji ilość przyjmowanych płynów dziennie powinna wynosić około 2l. Najlepszym wyborem jest woda mineralna niegazowana. Powinno się unikać napojów gazowanych, alkoholowych oraz mocnej kawy czy herbaty. Można je zastąpić sokami owocowymi, herbatkami ziołowymi oraz pić kawę zbożową. Płyny to nie tylko woda, ale także soki, jogurty, mleko, herbata. Należy wliczyć także wodę zawartą w zupach i owocach.

 

 

Zapotrzebowanie na białko


Odpowiednia podaż białka z pokarmem jest niezwykle istotna. W czasie karmienia piersią dzienne zapotrzebowanie wzrasta i wynosi około 110g/dobę. Dostarczane białko powinno być zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego w proporcji 60% do 40%. Źródłem białka zwierzęcego są np. mleko i przetwory mleczne, chude mięso, drób, ryby natomiast roślinnego: orzechy, produkty zbożowe.

Zapotrzebowanie na węglowodany


W diecie matki karmiącej powinny znajdować się przede wszystkim pokarmy zawierające węglowodany złożone znajdujące się między innymi w produktach zbożowych, kaszach, ziemniakach, ryżu, warzywach i owocach. Zaleca się zastąpienie produktów zawierających cukry proste (wyroby cukiernicze, słodycze, chipsy, fast food) produktami bogatymi w węglowodany złożone. W zależności od wieku, masy ciała i aktywności fizycznej dzienne zapotrzebowanie wynosi średnio 500g.

Zapotrzebowanie na tłuszcze


W okresie karmienia piersią organizm wykorzystuje zapasy tłuszczu zgromadzone podczas ciąży, a więc ograniczenie ich podaży jest bardzo istotne. W szczególności ograniczeniu powinno ulec spożycie tłuszczów zwierzęcych, które powinno się zastąpić tłuszczmai roślinnymi. Głównym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych są oleje roślinne oraz ryby morskie. Wraz z tłuszczami do organizmu matki, a tym samym do jej mleka przenikają witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E i K). W zależności od wieku, masy ciała i aktywności fizycznej dzienne zapotrzebowanie wynosi 50-100g.

Zapotrzebowanie na witaminy


Utrzymanie odpowiedniej diety podczas laktacji zapewnia odpowiednią podaż podstawowych witamin niezbędnych do prawidłowego rozwoju dziecka. Dieta powinna więc zawierać odpowiednią ilość witamin zarówno tych rozpuszczalnych w tłuszczach, jak również tych rozpuszczalnych w wodzie (witamina C, witaminy z grupy B). Najlepszym źródłem witamin rozpuszczalnych w wodzie są przede wszystkim surowe warzywa i owoce, natomiast rozpuszczalnych w tłuszczach oleje roślinne, mleko i produkty mleczne, żółtko jaja i inne. Zapotrzebowanie w okresie laktacji na kwas foliowy zwiększa się nawet o 80%. Kwas foliowy znaleźć można w ziarnach zbóż, pomarańczach, szpinaku, wątróbce i innych.

Zapotrzebowanie na składniki mineralne

Odpowiednie zapotrzebowanie składników mineralnych jest słabo sprecyzowane. Ma na to wpływ wiele czynników, jak np. wiek matki, masa ciała, rodzaj stosowanej diety, jak również ilość produkowanego mleka. Wiadomo jednak, że w okresie laktacji zapotrzebowanie na niektóre mikroelementy wzrasta. Szczególne znaczenie mają:

  • Wapń – chroni przed odwapnieniem układu kostnego, jak również próchnicą, a także zapobiega późnym konsekwencjom niedoboru wapnia np. osteoporozie. Najlepszym źródłem wapnia jest mleko i jego przetwory, czyli jogurty, kefiry, twarogi. Zapotrzebowanie dzienne: 1100 mg
  • Żelazo – uzupełnianie niedoborów żelaza w okresie poporodowym ma nie tylko znaczenie z uwagi na dobro matki, ale także na potrzeby karmionego dziecka. Szczególne znaczenie ma uzupełnianie żelaza po porodach zabiegowych czy cięciu cesarskim. Źródłem żelaza jest: mięso czerwone, wątróbka, warzywa zielone, ciemne pieczywo, nasiona roślin strączkowych, kasze gruboziarniste, suszone owoce. Zapotrzebowanie dzienne: do 18 mg

Zalety stosowania odpowiedniej diety podczas karmienia piersią

  • Szybsze cofanie się zmian ciążowych oraz łatwiejszy powrót do masy ciała sprzed ciąży
  • Pozytywny wpływ na stan psychiczny młodej mamy
  • Wytwarzanie odpowiedniej ilości pełnowartościowego pokarmu
  • Zapobieganie niedoborom podstawowych składników odżywczych, witamin i mikroelementów 

 

Przestrzeganie odpowiednio przygotowanego planu prawidłowego żywienia (diety) w okresie karmienia piersią jest niezwykle ważne

źródło: Obraz autorstwa Freepik

Centrum Medyczne KLARA

ul. Wały Gen. Dwernickiego 43/45

Godziny pracy:

Poniedziałek08:00 - 20:00
Wtorek08:00 - 20:00
Środa08:00 - 20:00
Czwartek08:00 - 20:00
Piątek08:00 - 20:00
Sobota-Niedzielanieczynne

Centrum Medyczne KLARA Północ

ul. Gen. Sosabowskiego 21

Godziny pracy:

Poniedziałek08:00 - 20:00
Wtorek08:00 - 20:00
Środa08:00 - 20:00
Czwartek08:00 - 20:00
Piątek08:00 - 20:00
Sobota-Niedzielanieczynne
Ważne linki

Centrum Medyczne Klara jest marką działającą w ramach firmy
JST Sp. z o.o. z siedzibą w Częstochowie przy ul. Wały Generała Józefa Dwernickiego 43/45
NIP: 2050001528 | REGON: 240845266 | KRS: 0000293729

Design by InterAktywni Sp. z o.o. @2022 All Rights Reserved