Insulinooporność - czym jest?

Czym jest INSULINOOPORNOŚĆ?

Insulina pełni w organizmie człowieka ważną funkcję.
Dzięki jej działaniu stężenie glukozy we krwi po jedzeniu utrzymuje się na bezpiecznym poziomie.
Niestety czasami zdarza się, że organizm ma obniżoną wrażliwość na insulinę i pomimo prawidłowego lub nawet podwyższonego stężenia insuliny we krwi, nie reaguje w odpowiedni sposób i nadal ją produkuje.
Taki stan zaburzonej gospodarki węglowodanowej, w którym dochodzi do braku wrażliwości komórek obwodowych na działanie insuliny nosi nazwę insulinooporności (IO, ang. IR - insulin resistance)

 

Jakie są główne objawy i przyczyny insulinooporności?

15 głównych objawów INSULINOOPORNOŚCI

  1. Senność po posiłku bogatym w węglowodany
  2. Niepohamowana ochota na słodkie produkty
  3. Napady silnego głodu około 2-3 godziny po posiłku
  4. Przyrost masy ciała
  5. Trudności z redukcją masy ciała przy stosowaniu standardowych diet i aktywności fizycznej
  6. Obniżenie nastoju, rozdrażnienie, zmęczenie
  7. Problemy z pamięcią i koncentracją
  8. Zaburzenia snu
  9. Nadmierne pocenie
  10. Bóle głowy
  11. Bóle stawów
  12. Zmiany na skórze ( typu rogowacenia ciemnego)
  13. Wysokie ciśnienie tętnicze
  14. Zwiększone stężenie kwasu moczowego we krwi
  15. Zwiększone stężenie trójglicerydów we krwi

10 głównych przyczyn i czynników ryzyka INSULINOOPORNOŚCI

  1. Nadwaga i otyłość
  2. Mała aktywność fizyczna
  3. Siedzący tryb życia
  4. Błędy dietetyczne (zbyt duża ilość cukru i tłuszczu w diecie, nieregularne, zbyt rzadko spożywane posiłki, zbyt obfite posiłki, niespożywanie śniadania)
  5. Niektóre choroby endokrynologiczne (np. nadczynność tarczycy, zespół Cushinga, akromegalia, hiperandrogenizm)
  6. Przyjmowanie niektórych leków (np. sterydy, antydepresanty)
  7. Uwarunkowania genetyczne
  8. Wiek – z wiekiem wzrasta ryzyko insulinooprności
  9. Płeć – otyli mężczyźni są bardziej narażenia na insulinooporność
  10. Używki – alkohol, tytoń

Jak diagnozować INSULINOOPORNOŚĆ?

Trafna diagnoza insulinooporności, przeprowadzona przez dietetyka jest początkiem drogi i umożliwia podjęcie prawidłowego leczenia.
Dlatego tak istotne jest skierowanie się do dietetyka, który:
  • przeprowadzi konsultację,
  • zbierze szczegółowy wywiad dotyczący nawyków żywieniowych, trybu życia, ogólnego stanu zdrowia,
  • zleci odpowiednie badania diagnostyczne, które pozwolą na postawienie trafnej diagnozy.

 

 

METODY DIAGNOSTYKI INSULINOOPORNOŚCI

Wyliczenie
współczynnika HOMA-IR.
Współczynnik ten wyliczany jest ze specjalnego wzoru na podstawie stężenia glukozy oraz insuliny na czczo.

Analiza wyniku krzywej
glukozowo-insulinowej.

Na podstawie wartości stężenia glukozy i insuliny we krwi po wykonaniu testu OGTT (doustny test tolerancji glukozy): na czczo, po 1 godzinie oraz po 2 godzinach

Do czego może doprowadzić INSULINOOPORNOŚĆ.

Insulinooporność nie jest traktowana jako odrębna jednostka chorobowa, czyli nie jest chorobą samą w sobie

Insulinooporność zaliczana do grupy ściśle ze sobą powiązanych zaburzeń zwanych zespołem metabolicznym, do którego należą:
  • podwyższenie poziomu cukru we krwi,
  • nadciśnienie tętnicze,
  • otyłość,
  • zaburzenia metabolizmu trójglicerydów i cholesterolu.
Insulinooporność może prowadzić do rozwoju groźnych chorób, takich jak:
  • cukrzyca typu 2
  • choroby układu sercowo- naczyniowego – przede wszystkim miażdżycy,
  • niealkoholowe stłuszczenie wątroby,
  • zespół policystycznych jajników


Jak leczyć INSULINOOPORNOŚĆ?

Głównym celem w leczeniu insulinooporności jest poznanie i wyeliminowanie przyczyny, która powoduje obniżenie wrażliwości organizmu na insulinę.
Największym sprzymierzeńcem może okazać się specjalista dietetyk, który pomoże w zmianie stylu życia. Ustalenie zbilansowanej i indywidualnie dobranej diety pozwoli na zwiększenie wrażliwości organizmu na insulinę dzięki czemu może uchronić prze rozwojem niebezpiecznych chorób.

Jaka jest rola i zadanie dietetyka?

pomoże w zdiagnozowaniu problemu
zbada skład masy ciała, zleci odpowiednie badania
ustali zbilansowaną, idealnie dobraną dietę, aby niepotrzebnie nie stymulować produkcji insuliny
zaleci wprowadzenie odpowiednich nawyków żywieniowych, których przestrzeganie może mieć kluczowe znaczenie
zaleci zmianę aktywności fizycznej na dopasowaną do potrzeb osób mierzących się z insulinoopornością
będzie stale kontrolować leczenie i postępy terapii

Centrum Medyczne KLARA

ul. Wały Gen. Dwernickiego 43/45

Godziny pracy:

Poniedziałek08:00 - 20:00
Wtorek08:00 - 20:00
Środa08:00 - 20:00
Czwartek08:00 - 20:00
Piątek08:00 - 20:00
Sobota-Niedzielanieczynne

Centrum Medyczne KLARA Północ

ul. Gen. Sosabowskiego 21

Godziny pracy:

Poniedziałek08:00 - 20:00
Wtorek08:00 - 20:00
Środa08:00 - 20:00
Czwartek08:00 - 20:00
Piątek08:00 - 20:00
Sobota-Niedzielanieczynne
Ważne linki

Centrum Medyczne Klara jest marką działającą w ramach firmy
JST Sp. z o.o. z siedzibą w Częstochowie przy ul. Wały Generała Józefa Dwernickiego 43/45
NIP: 2050001528 | REGON: 240845266 | KRS: 0000293729

Design by InterAktywni Sp. z o.o. @2022 All Rights Reserved